Hartaandoeningen
Een krijgen van een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis die veel impact heeft op iemands leven. Het opnieuw leren omgaan met lichamelijke activiteiten, aanpassen van uw leefwijze en mogelijk bewuster leven. Daardoor zal er ook mentaal het nodige van u gevraagd worden. Hoe gaat u om met deze veranderingen, wat mag u wel en niet, welke belasting kan uw hart aan, hoe zorgt u voor een goede energieverdeling en tal van andere vragen zullen u bezig houden. Daarom is er vanuit de Noordwest Ziekenhuisgroep veel aandacht voor begeleiding van mensen met een hartaandoening.
Naast het opbouwen van uw conditie onder begeleiding van een fysiotherapeut is het belangrijk om aandacht te besteden aan uw leefwijze. Hierbij kunt u denken aan stoppen met roken, voldoende bewegen, minder alcohol, het verminderen van stress en het vinden van een gezonde balans tussen inspanning en rust. Ook aandacht voor de psychische kanten van een hartaandoening zijn belangrijk. Op deze website van Netwerk Hart/vaat lees u er meer over.
Waarom een Netwerk Hart/vaat?
Bij de begeleiding van mensen met een hartaandoening zijn vaak veel verschillende zorgverleners betrokken. Naast de cardioloog en hartverpleegkundige zijn dit de fysiotherapeut voor de revalidatie, de diëtist voor de voeding en de psycholoog voor de psychische begeleiding. Daarnaast zo nodig maatschappelijk werk, ergotherapie en andere zorgverleners, afhankelijk van de problemen waar u tegenaan loopt.
Om te zorgen dat al deze zorgverleners goed met u en onderling samenwerken, is het Netwerk Hartvaat opgericht. Dat betekent leren van elkaar, overleggen, zorg afstemmen, de juiste informatie verstrekken, afspraken over scholing en vergroten van de deskundigheid, bijwonen van operaties en noem maar op. Dat alles zorgt ervoor dat wij u optimaal kunnen bijstaan bij het leren omgaan met uw hartaandoening. Zodat u weer met vertrouwen kunt uitkijken naar de dag van morgen.
Meer informatie over hartaandoeningen: